Author: Marko Globan

Dnevnik jednog agenta: koja je prosječna cijena nekretnina?

Kad god se nekako dotaknem posla, bilo da razgovaram sa mesarom, frizerkom ili kolegom sa vaterpola iskoči majka svih pitanja: koja je sad prosječna cijena nekretnina u Zagrebu?

Rekli bi zagorci: po lojtrici gor i dol. Naravno da to sugovornika ne zadovoljava pa nastavlja: "A koliko bi primjerice vrijedio stan u Novom Zagrebu, dvosoban, onako uređen, na toplanu, možda 50 m2?"

Kako ja i nakon detaljne krvne slike stana ne izbacujem cifru olako ko Tina Katanić loto kuglice potencijalni klijent nastavlja: "...ono 4.kat, dobro, nema lift, ali stepenice su fakat blage.." Mislim si ko tvoj pogled nakon ove druge pive ili... :)

Cijena nekretnine ovisi o mnoštvu faktora, a samo tržište formira milijun manjih i većih transakcija po uvjetima koji će se nekome od nas činiti povoljnima, a nekima suludima. Prosjek je jedno, ali Vi prodajete svoju (jednu) nekretninu i ovisno o privatnim okolnostima stjecanja i razloga prodaje/najma nekretnine formirate cijenu. Koja ponekad zna oscilirati 50% od tzv. "prosjeka". Naslijeđe, razvod braka, bolesti, ovrhe, preseljenje u dr. grad/državu i dr. motivi bitni su katalizator prodaje tj. korekcije cijene. Jer cijena je ta koja u većini slučajeva utječe na razdoblje prodaje/najma. Kvalitetan agent za nekretnine, skockan interijer, opremljenost nekretnine kanalizira kupca u donošenju odluke, ali cijena i subjektivni dojam lokacije na kraju presuđuje. Simpatičan agent i uređen stan će sigurno olakšati pokazivanje i povećati interes, ali kupac će se primiti za novčanik ili osobnog bankara jedino ako u glavi izbalansira cijenu i lokaciju. I nemojte zaboraviti da kupci/najmoprimci obično uglavnom imaju limitirane budžete. Stoga nemojte "zapucati" cijenu pa ići na ono "spustit ću ja kad naiđe pravi kupac". Početna cijena mora biti blizu krajnje, donje cijene do koje ste voljni ići. Nema smisla prodavati stan za 140.000 €, a biti voljan prodati ga za 110.000 €. Stavite 120.000 € plafon onda. Uložite trud u pripremu nekretnine, nemojte se kroz 3 mjeseca pokazivanja nekretnine ispričavati potencijalnim kupcima/najmoprimcima zato što je stan u neredu ili ne radi žarulja u sobi. Pa počistite ili platite čistačicu. Kupite žarulju. Izbacite višak namještaja koji ionako mislite baciti i 99% znate da kupcu/podstanaru neće trebati. Organizacija je posla posla. Druga polovica je cijena. I sreća da kupac/najmoprimac naiđe što prije.