Author: Marko Globan

Kad će cijene nekretnina pasti?

Svakodnevni upitnik iznad glava prodavatelja i kupaca

Ne prođe dan da me netko ne pita "vječno pitanje" aktualnog hrvatskog tržišta nekretnina: kad će cijene više pasti?

Naslušao sam se tog pitanja i prije korone, posebno nakon potresa, a najviše otkad je nekretninski balon postao cepelin sa usisom zraka na najjače.

Hrvatima su nakon krize 2008-2015 opet proradili "zimmer frei" apetiti i uzlet je bio relativno postepen sve do korone gdje je paradoksalno cijena energenata pala u bescjenje (sjećam se da nam na "futures" cijena goriva na burzi izgubio lovu jer je cijena barela pala na smiješnih 0 USD !?!), avioni prizemljeni, proizvodnja zamrla, a s druge strane benzin nije pao ispod 1 €/l. Moraju i naftne kompanije nešto extra zaraditi mada im nafta šikljala iz zemlje, jel?

Onda je počeo cirkus sa cijenama prijevoza. Alibi za 3x veću cijenu prijevoza iz Kine je bio nakratko zatvoren Sueski kanal, malo namjerna odluka Kine o smanjenoj floti brodova za zapad, ali kad se to riješilo opet je cijena prijevoza ostala na novoj višoj razini. Moraju i prijevoznici nešto extra zaraditi, jel?

Nakon korona cirkusa opet se turbo gradi, stvara, troši, a cijene energenata i sirovina idu strelovito gore. Zašto? Nitko ne zna. Željezo 3x skuplje, beton 50% skuplji itd. Kao nestaje željeza na Zemlji ili? Broj cementara se prepolovio? Moraju i čeličane nešto extra zaraditi, jel?

Fun fact: i dalje je izdano manje građevinskih dozvola u 2022. godini nego prije krize 2008. godine. Mada nam se čini da dizalica ima po gradu više od semafora.

I za kraj dolazi kruna hrvatskog članstva u EU - eurozona. Stigli eurići da ne moramo i dalje preračunavati. Počela se skrivati lova, kupovati stanove za keš, graditi zgrade za keš, adaptirati kafiće za keš. Johnny Cash je uvijek imao obilnu oubliku u Hrvatskoj. U kombinaciji pranja sive love, hrpe upitnih kredita APN-a gdje mama prodaje sinu stan/kuću uz standardnu opsjednutost Hrvata nekretninama dogodio se u zadnjih godinu dana skok cijena od nevjerovatnih 30-100%. Odjednom je sve "lokacija": Savska Opatovina, Sigečica, Trnava, Sloboština, Klara. Citiram klijente: "Pa kaj, tu sve imate unutar 3km... Konzum, školu, park, asfalt, koš za smeće...". Ja: "Da, kao i u Benkovcu". Dobro da se još ne krenu hvaliti kisikom u zraku i brojem sunčanih dana u kvartu.

I onda urbicid u Klari, Otoku, dijelovima Trnja i Trešnjevke postaje top destinacija. Zagrebački Manhattan. Vežite se, polijećemo!

A najbolje od svega mi je kad dobijem stan 50m2 u ponudu na Savici po 4000 €/m2 i lik neće spustiti ni € nego veli da se mi nadogradimo na njegovu cijenu. Jer njegov stan toliko vrijedi. Cijene nikad nisu bile "fiksnije" nego danas. Taj trend uklesanih cijena u kamen postaje redovni fenomen. Kao da si ušao u dućan pa ono, kakvo cjenkanje?

Dakle, kad će cijene pasti? Procjenjujem kroz godinu dana kad nam inflacija pojede supstancu srednje klase i zablokira nam ogromne količine eura u cigli i betonu, a potražnja uslijed pada udjela Hrvata u ukupnom stanovništvu dodatno padne. Većina ne-hrvata koji žive u HR i koji bi trebali tamponirati demografski slom Hrvatske ne dolaze iz bogatih zemalja svijeta i tek će druga generacija pakistanskih vozača WOLT-a i nepalskih pomoćnih zidara za 20 godina imati pismenu akademski obrazovanu djecu iz HR koji će mlatiti pare i dovući još hrpu svojih zemljaka iskorištavajući stratešku prednost poznavanja svoje kulture i jeftine radne snage koje će sve više faliti za K-Plus zanimanja.

Tako da dugoročno oko 2045. kad djeca (čitaj: puuuno djece) današnje radne snage iz Uzbekistana, Nepala i Bangladeša steknu kupovnu moć, cijene će opet eksplodirati i iznivelirati se sa bogatijim metropolama Europe. Ljudi vole gledati brojke pa evo par: moja je procjena prosječne cijene boljih kvartova u ZG 6000 €, a lošijih 4000 €. 

A kako su i dosad na cijene nekretnina u HR najviše utjecali vanjski čimbenici (svjetska kriza, korona, potres, rat u Ukrajini) tako se trend može i nastaviti sa nepredvidljivim okolnostima ala olakšavanju dobivanja državljanstva strancima, mogućnost prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima, ulazak Ukrajine u EU, novi rat u BIH itd.

Kupujte priliku. Nigdje ne gori. I zapamtite - jedina nekretnina koju se isplati imati jest ona u kojoj živite. Ostalo jedino ima smisla ako se poslovno bavite nekretninama.